Minimálbér, garantált bérminimum összege 2022 Január 1-től !

Minimálbér összege 2022

Minimálbér összege 2022

Minimálbér: hamarosan lehull a lepel a 2015-ös minimálbér emelésről

2014. december 17. - szlenges

Minimálbér és garantált bérminimum 2015 : Szerdán ismét tárgyaltak a szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány képviselői a jövő évi legkisebb bérekről és a bérajánlásról. Már van egy konkrét szám is.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) szerdán ismét összeült, hogy megállapodjanak a jövő évi minimálbérben, bérminimumban, és hogy e megállapodás alapján bérajánlás is készülhessen a jövő évre.

Már van egy konkrét szám

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSzSz) elnökét hívtuk fel az ülés után, hogy megtudjuk, mire számíthatnak jövőre a dolgozók. Pataky Péter azt mondta elöljáróban, hogy nagyon nehéz a helyzet. De már ott tartanak, hogy elkészült egy tervezet, konkrét számokkal, és egyéb megoldások rögzítésével, aminek elfogadása elvileg mindhárom oldalról esélyes lehet. Már csak a felhatalmazások hiányoznak.

A szakszervezeti és munkáltatói oldal ma estére ígért a kormánynak visszajelzést arról, hogy támogatják-e a tervezetet. A kormány pedig holnapra ígért választ (a kötelező elemeket, vagyis a minimálbért és bérminimumot kormányhatározatban kell kihirdetni).

Azt tehát még mindig nem tudni biztosan, hogy lesz-e megegyezés, és azzal együtt bérajánlás is. Csütörtökre, vagy péntekre azonban ez is kiderülhet.

Pataky Péter azt mondta, a szakszervezeti oldal nyilvánvalóvá tette, az alacsonyabb emelést csak akkor tudják elfogadni, ha a csomagajánlatra is mindenki rábólint. Ebben benne van többek között, hogy változtatások szükségesek a Munka Törvénykönyvében és a sztrájkjoggal kapcsolatos előírásban, valamint hogy valamilyen formában vissza kell állítani a korkedvezményes nyugdíjat. Ez utóbbival azt mondja, a kormányoldal is tisztában van.

De mekkora lesz az emelés?

Pataky Péter kikötötte, amíg nincs megegyezés, addig a tervezett számot nem árulhatja el. Annyi biztos, hogy infláció feletti emelés szerepel a tervezetben. És hogy infláció alatt a tárgyalásokon a költségvetésben szereplő 1,8 százalékot értik. (Nem pedig az MNB által előre jelzett 2,5 százalékot, amit most korrigáltak 0,9 százalékra.) Vagyis számítani lehet egy minimális reálbér-emelkedésre is Pataky szerint. Csak az nagyon nem mindegy, hogy ez mennyi lesz – tette hozzá.

A minimálbér- és bérminimum közötti arányt megtartják, a bérajánlás pedig tól-ig mértékű lehet, ha létrejön a megegyezés. Ha nem, akkor a kormány hirdeti ki, mennyi lesz a kötelező két legkisebb bér. Bérajánlás pedig nem lesz. A szakszervezet reméli, hogy nem ez utóbbi forgatókönyv jön be végül.

Egy biztos még: a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) ülését péntekre hirdették meg, akkor hirdetheti ki a kormány, mennyivel nőhet a fizetésünk jövőre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://minimalberek.blog.hu/api/trackback/id/tr346991633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása