Minimálbér, garantált bérminimum összege 2022 Január 1-től !

Minimálbér összege 2022

Minimálbér összege 2022

Szakmunkás minimálbér 2015

2014. december 12. - szlenges

2015-ben megállapított minimálbér összege jóval 100.000.-Ft forint felett lesz az előrejelzések szerint, a garantált bérminimum pedig 120.000 forint felett. A minimálbér az a pénzösszeg, amit minden munkaadónak kötelessége megfizetni a munkavállalójának, vagyis legalább ennyit meg kell adnia részére. A minimálbér a legalacsonyabb államilag megkövetelt munkadíj.

Minimálbér 1989 óta lett bevezetve Magyarországon. Az összege mindig bruttóban van megállapítva, és mivel a minimálbérre is kiterjesztették 2012-ben a személyi jövedelemadót, mivel megszűnt az adójóváírás, így a minimálbér után is meg kell fizetni a járulékokat, ugyanúgy, mint bármely más munkabér után. Ezért van az, hogy a végén egész kis összeg jön ki.

A szakmunkás minimálbérnek szoktuk nevezni, ami egyébként a jogszabály szerint a garantált bérminimum. Ez az az összeg, amit ki kell fizetnie a munkáltatónak, ha olyan alkalmazottja van, akinek a munkaviszonyában elvárás a középfokú szakképzettség. Ha viszont elegendő a munkakör betöltéséhez az ennél alacsonyabb végzettség is, vagyis csak alapfokú végzettség, akkor viszont hiába van meg a szakképesítés, nem kötelező megadni a munkavállalónak a garantált bérminimumot.

Ennek a másik oldala, hogy meghatározó a munkakör megnevezése, mert ha olyan megnevezésű munkakört állapít meg a munkáltató, amivel el tudja kerülni azt, hogy szükséges legyen hozzá a szakmunkás szakképzettség, máris nem kell kifizetnie a garantált bérminimumot, azaz a szakmunkás minimálbér megfizetése alól mentesül.

Sajnos sok ilyen „trükközés” van a munkahelyeken, hogy nem fizetik meg azt, ami jár. Eleve kevés a szakmunkás most már, pedig nagy szükség lenne a jó szakmunkásokra.

Vannak szakmák, amik szinte teljesen eltűnni látszanak, ilyen például a lakatos.

Az országban nagy eltérések vannak a szakmunkások fizetését tekintve, hiszen máshogy keres egy pesti szakmunkás és másként egy vidéken élő. Az országos átlag a 110.000.-Ft körülbelüli összeg. Egyre kevesebben választanak ma már olyan hasznos és fontos szakmákat, amelyek korábban, hosszú évtizedekkel ezelőtt még népszerűek voltak. A textiliparban dolgozók például az egyik legkevésbé megfizetett szakmunkás réteg.

Helyette egyre nő a diplomások száma, ezzel együtt csökken a szakmákban dolgozók tábora.

A bejegyzés trackback címe:

https://minimalberek.blog.hu/api/trackback/id/tr336976607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása