Minimálbér, garantált bérminimum összege 2022 Január 1-től !

Minimálbér összege 2022

Minimálbér összege 2022

Külföldön mennyi a minimálbér 2015-ben?

2014. december 12. - szlenges

Külföldön mennyi a minimálbér 2015-ben?  Osztrák és környező országok minimálbérei !

Ausztria a külföldi munkavállalásban gondolkodó magyarok egyik legkedveltebb célországa: az osztrák társadalombiztosítási adatok szerint már jócskán meghaladta a 63 ezret is a szomszédos országban dolgozó honfitársaink száma.

Bécsben drága a megélhetés

A sokat hangoztatott nyelvtudás és pénz nélkül ugyanakkor ide sem érdemes elindulni. Ausztriai munkavállalóként a lakhatás költségeire havi szinten legalább 400-500 eurót kell fordítani, ami naponta legalább 15 eurós kiadást jelent fejenként. (Bécsben ez az összeg jelentősen több: itt napi 40 eurós lakhatási költséggel számítva akár havi 1200 euróra is rúghat az összeg. Emellett az étkezésre nagyságrendileg legalább 200 euróval kell számolni, míg a bécsi fővárosban havi 45 euró 1 bérlet ára.

Az ausztriai munkaerőpiac 2011. május 1-je óta áll nyitva a magyar munkavállalók előtt. A nyitás óta már nem kell munkavállalási engedély-de egyéb előzetes, engedélyeztetési eljárásokra sincs szükség. Ám az állás betöltéséhez szükséges végzettségeket, képesítéseket el kell ismertetni. Ez ügyben az osztrák Gazdasági Családügyi és Ifjúsági Minisztériumhoz kell fordulni.

Be kell jelenteni a kintttartózkodást


A kint tartózkodást ugyanakkor az önkormányzat tudomására kell hozni. A munkavállalás vagy letelepedés céljából Ausztriába érkezőknek a beutazást követő 3 napon belül be kell jelentkezniük az ausztriai lakcím szerinti kerületi önkormányzatnál. Itt igényelhetnek fényképes igazolványt is. A bejelentőlap (Meldezettel) beszerezhető a hivataloknál vagy akár trafikokban - ám a www.wien.gv.at/verwaltung/meldeservice/meldezettel.html oldalról is letölthető. Az osztrák minimálbérről: nos, Ausztriában nem létezik egységes minimálbér.

Néhány fizetési adat szakmánként

Ehelyett az ágazati kollektív szerződésben meghatározott, évente rögzített bérmegállapodásban rögzítik a minimálbér mértékét. Ezt a cégeknek be kell tartaniuk. Ám a bérek nagysága kulcsfontosságú munkavállalóként, így néhány adat a közvetítő által kínált munkákról: szakorvosoknak például havi bruttó 6000 eurós, szakképzett ápolóknak havi bruttó 3 ezer eurós fizetéssel, míg építőipari szakmunkásoknak havi bruttó 2200 eurós fizetéssel kínálnak munkát. Ausztriában a próbaidő legfeljebb 1, míg szakmunkás-tanulók esetében 3 hónap lehet. A próbaidő alatt a munkaviszonyt mindkét fél indoklás nélkül mondhatja fel.

Legalább 30 nap az éves szabadság

A hatályos osztrák törvények szerint a munkaidő napi 8 óra, heti 40 óra. Ettől a munkaadó akár el is térhet. Pénteken például hamarabb hazaengedheti a munkavállalót. (Az engedménnyel így átlagosan 38,5 óra lesz 1-1 munkahét.) Ám a napi normál munkaidőn túli munkavégzésért 50%-kal több pótlékot köteles fizetni a munkáltató. A napi túlmunka mértéke nem haladhatja meg a 10 órát-így a heti munkaórák száma sem az 50-et.

Ausztriában a munkavállalókat 25 évnél kevesebb munkaév esetén évente 30, ennél több év esetén pedig évi 36 nap szabadság illeti meg. A szabadságot pénzben megváltani nem lehet - de 2 évnél tovább görgetni sem.

Betegség: 6 hétig fizetik a teljes munkabért

Amennyiben valaki kórházi kezelés, betegség vagy baleset miatt nem tudja ellátni a munkáját - és már kiíratta magát az orvosával - úgy 5 évnél kevesebb munkaviszony után 6 hétig a teljes munkabérét, majd 4 hétig ennek felét kapja. 6-12 évnyi munkaviszony után 8 hétig a teljes munkabért, ezt követően 4 hétig a felét kapja. 12 év felett már 10 hétig jár a munkavállalónak teljes munkabér, majd további  4 héten át a fele.

Figyelem! Fizikai munkát végzők betegség esetén évente csak egyszer élhetnek ezzel a lehetőséggel, míg a szellemi munkát végzők akár többször is. Ez az összeg még nem a táppénz: azt majd a társadalombiztosítás fizeti, miután a munkáltató által fizetett betegszabadság már lejárt. A táppénz mértéke a bruttó jövedelem fele és maximum 52 hétig jár. (Táppénz akkor is jár a munkavállalóknak, ha a munkáltató már csak a bér 50%-át fizeti.)

Kirúgás után álláskeresési segély jár

A munkáját elveszítő munkavállaló a munkanélküli ellátásra is jogosulttá válhat, amennyiben állásvesztését bejelenti az osztrák munkaügyi hivatalnál (AMS). A járadék mértékét mindig a legutolsó munkahelyen kapott bér mértéke határozza meg - amennyiben a foglalkoztatás legalább 4 hétig tartott. Ha valamilyen oknál fogva ez az időszak rövidebbre sikerült, akkor a munkavállaló által végzett tevékenység lesz a járadékszámítás alapja.

A bejegyzés trackback címe:

https://minimalberek.blog.hu/api/trackback/id/tr126976581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása